ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ "АСОЦIАЦIЯ КАНДИДАТIВ НА ВИСОКI ДЕРЖАВНI ПОСАДИ"

Нардепи у першому читанні прийняли законопроєкт про ринок землі в Україні

1192201

13 листопада у Верховній Раді у першому читанні прийняли законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні.

Зазначимо, що сьогодні перед прийняттям проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» народні депутати розглянули ще 10 альтернативних законопроектів №№ 2178, 2178-1, 2178-2, 2178-3, 2178-4, 2178-5, 2178-6, 2178-7, 2178-8, 2178-9.

За законопроєкт №2178-10 проголосувало 240 депутатів.

Нагадаємо, що до прийняття законопроєкту перед Верховною Радою другий день мітингують українці, а сьогодні у центрі Києва посилили заходи безпеки через акції.

Згідно з пояснювальною запискою, прийнятий проєкт Закону передбачає з 1 жовтня 2020 скасування заборони на продаж землі. У законопроєкті прописали, що купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України.

Також дозвіл отримають й іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо отримають землю у спадок.

Одному громадянину дозволяється мати 15% сільськогосподарських земель області чи 0,5% сільськогосподарських земель України.

«Проект Закону розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України», — пишуть у пояснювальній записці.

Також буде встановлено мінімальну стартову ціну продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах.

З законопроєкт №2178-10 доповідав Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

За альтернативні законопроєкти доповідали їх автори — народні депутати Наталія Королевська, Юлія Тимошенко, Вадим Івченко, Оксана Савчук, Сергій Шахов, Сергій Лабазюк, Євгеній Шевченко, Сергій Магера, Мар’ян Заблоцький і Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.